Radio Kootwijk is onderdeel van Staatsbosbeheer
 
‘Alsof ik een andere wereld binnenstap’. Zo ongeveer verwoorden vele bezoekers hun gevoel wanneer zij per auto of per fiets vanuit de bewoonde wereld bij het voormalige zendstation Radio Kootwijk aankomen. De trip erheen, door de uitgestrekte natuur, is al een belevenis op zich. En dan ineens, verstopt op de mooiste plek van de Veluwe, doemt het monumentale hoofd-zendergebouw op uit het adembenemende en weidse heidelandschap. Je bent even heel stil...

Bereikbaarheid en onuitwisbare herinnering. Centraal gelegen aan de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn en vandaar door het uitgestrekte natuurgebied. De route is al het begin van uw beleving. Bij grote evenementen werken we met u een ‘toeristisch’vervoersplan uit dat hieraan een extra dimensie geeft. Een centraal gelegen locatie die inspireert, verbaast en verwondert.
 
De natuur rond Hier Radio Kootwijk is een bezienswaardigheid op zichzelf. Op weinig plaatsen in Nederland tref je zo’n immens uitgestrekte variatie aan bossen, paden en heuvelachtig heidelandschap. Met daarin prachtige fietsroutes en diverse pleisterplaatsen voor rust en recreatie, o.a. in het pittoreske plaatsje Kootwijk. En dat alles vlak in de buurt van Apeldoorn, ruim voorzien van hotelaccommodaties en andere voorzieningen.
 
Het dorp Radio Kootwijk is een kleine verzameling huizen aan de toegangsweg vanaf Apeldoorn. Niet te verwarren met Kootwijk, een dorp aan de andere zijde van het natuurgebied. Radio Kootwijk is in de vorige eeuw gebouwd voor de personeelsleden van het zendstation, dat natuurlijk in die tijd ver van de bewoonde wereld lag. De huidige bewoners van het dorp leven in vreedzame harmonie met de vele families wilde zwijnen die hier ook hun thuis hebben. Tegen de avondschemering komen ze tevoorschijn en scharrelen ze over bermen en straten. Evenals trouwens de herten. Voorzichtig rijden dus!
 
Het hoofdgebouw is een Rijksmonument. Absoluut een bezoek waard is het voormalige zendstation van “Kootwijk Radio” , later ook “Scheveningen Radio”. Een monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis, waarin verbinding leggen centraal staat. Architect Julius Luthmann (1890-1973) ontwierp een hoofdgebouw dat niet alleen doelmatig en monumentaal was – de zendapparatuur voor de lange golf vereiste een enorme machinehal – maar dat ook een bepaalde symboliek uitstraalde: plechtig en mysterieus. Dat leidde tot een fascinerend contrast met de natuurrijke omgeving. ( zie voor openingstijden op de pagina contact)
 
Het industriële, volkomen authentieke interieur van het immense gebouw zal u verrassen. De imponerende zenderzaal ligt op enkele meters boven het maaiveld en is rondom voorzien van metershoge ramen. Een adembenemende uitzicht ! Dat uitzicht kunt u nog versterken door het beklimmen van de toren en een verblijf op de buitenbalkons in de top. In de “catacomben” van het gebouw treft u fototentoonstellingen aan over de historie van dit zendstation -en haar tegenvoeter in Indonesië – en draaien enkele historische informatiefilms.
 
Excursies, wandelingen en kinderprogramma’s worden met regelmaat georganiseerd door de boswachter en zijn medewerkers en gidsen. Maak kennis met het beroemde voormalige zendgebouw, de omliggende gebouwen en de schitterende Veluwse natuur rondom Radio Kootwijk. Met onder andere de mooie schaapskooi en kudde op Hoog Buurlo. Onze gidsen vertellen over de bijzondere geschiedenis van het dorp, de omgeving en het voormalige zendstation. Informatie over geplande excursies vindt u in de agenda van Radio Kootwijk. De kosten voor een rondleiding bedragen € 17,50 per persoon voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 7,75 per kind. Boek nu online een plekje voor een van de excursies!
 
Cultuurevenementen vinden vooral in de zomerperiode met regelmaat plaats. In de zomer van 2017 bijvoorbeeld werd de grote zenderzaal in het hoofdgebouw in een week bezocht door in totaal zo’n 2500 kijkers en luisteraars. Het begon met De Toverfluit, een komische familieopera onder regie van Frank Groothof. Bold Opera On the Move en musici van het NJO brachten het meesterstuk van Mozart tot leven, waarbij jong en oud zat te schateren van het lachen.
 

Check onze agenda voor activiteiten in en rondom Radio Kootwijk.

Een kijkje nemen?
Radio Kootwijk is helaas niet vrij toegankelijk voor publiek, maar we bieden u als bezoeker de mogelijkheid het gebouw te bezichtigen tijdens een excursie. Voor een overzicht van excursies kijkt u op onze homepagina. Of gebruik de link hierboven.

Voor een een excursie op maat kunt u het beste per e-mail contact met ons opnemen: info@hierradiokootwijk.nl
 New C
Hier Radio Kootwijk
Radioweg 1
7348 BG Radio Kootwijk


T: 055 - 519 16 65 (telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9u tot 17u)
E:
info@hierradiokootwijk.nl

New Cell